In februari 2017 kondigde het internationale marketingbureau Tribe Dynamic de meest invloedrijke blogger ter wereld aan. Volgens persberichten heeft Maffashion - Poolse lifestyle online beroemdheid - voor de door haar gepromote merken naar schatting 18 mln dollar "verdiend". Het woord "verdiend" is hier nogal wat versimpeld, want in werkelijkheid gaat het om het zogenaamde reclame-equivalent, d.w.z. het getal dat bepaalt hoeveel het merk zou moeten uitgeven aan reclame in de traditionele mediakanalen om een bepaald aantal mensen te bereiken. Het spreekt dus meer over bereik dan over werkelijke verkoop. Dus rijst de vraag die veel mensen die overwegen om met een influencer te werken, hebben: verkopen online sterren eigenlijk wel in het echte leven?
Het is niet nodig om de fitnessblogosfeer supergedetailleerd te volgen om de spectaculaire succesacties te weten te komen waarbij influencers betrokken waren. Om maar een voorbeeld te noemen: het Poolse tijdschrift "Joy" besloot het juninummer te herdrukken nadat lezers in de eerste vijf dagen meer dan de helft van het hele nummer hadden gekocht met "Snapchat prinses" op de cover, fitness- en mode-influencer Deynn. Dus de voor de hand liggende conclusie is: ja, influencers verkopen, maar er is een "maar" - in feite zijn het er maar een paar die dat ook echt doen. Dus als je erover denkt om een gesponsorde post van een blogger of vloger te plaatsen en je rekent al op toekomstige verdiensten, dan kun je beter even afkoelen.
Wat is er met die berichtgeving?
Het is waar dat de beste bloggers een groot aantal publiek bereiken en daar graag over opscheppen. Het zal waarschijnlijk het eerste zijn wat ze vermelden in het aanbod voor u in de "Waarom is het de moeite waard?" sectie. Als u al tv- of radiocampagnes voor uw merk hebt gekocht, dan is het concept van bereik u bekend. En hier wacht de eerste valstrik. Als u de statistieken van populaire online persoonlijkheden vergelijkt met wat zij de zogenaamde traditionele media te bieden hebben, kunt u gemakkelijk de indruk krijgen dat bloggers de TV al lang hebben ingehaald. De waarheid is dat radio- of tv-aandacht je vertelt welk deel van je doelpubliek in contact komt met je boodschap. De indrukwekkende cijfers van bloggers en vloggers spreken over het aantal mensen dat de boodschap als zodanig zal zien. Wanneer het doelpubliek van uw campagne niet precies overeenkomt met het publieksprofiel van de influencer, kan dit van belang zijn voor de prestaties van de gehele campagne.
Geloofwaardigheid is belangrijker dan bereik
Op deze manier bereiken we de kern van de effectiviteit van influencers. Het gaat zeker niet om bereik - wat overduidelijk werd bewezen door bureau Mediakix provocatie die foto's en likes kocht voor ongeveer 1.000 dollar, snel twee valse Instagram rising celebs accounts aanmaakte en vervolgens bewees hoe makkelijk het kon zijn om adverteerders te overtuigen om mee te werken op basis van kunstmatig opgeblazen statistieken. Wat maakt dat het publiek hetzelfde wil hebben, dragen en eten als hun idool, is dat ze zich met hem/haar identificeren. Daarom zal het succes van uw actie worden bepaald door de geloofwaardigheid ervan. In het geval van een campagne met een smalle doelgroep, kan een kleinere blog een betere keuze zijn, maar met een meer betrokken gemeenschap dan de industriegigant op wiens profiel je een mengelmoes van levensstijlen zult vinden.
Samenwerken of niet samenwerken?
Al deze aspecten mogen u echter niet ontmoedigen om met online beïnvloeders samen te werken. Of we het nu willen of niet, allerlei bloggers, vloggers en instagrammers zijn uitgegroeid tot een krachtig medium dat niet genegeerd kan worden bij het plannen van je marketing. Als je besluit ervoor te gaan, zorg er dan voor dat je het in lijn brengt met je social media accounts en consistent blijft met de hele marketingstrategie. Laat een dergelijke influencer deel uitmaken van een grotere campagne en terwijl u de nieuwsbrief verstuurt via PerfectGym management systeem, post op www of sms-berichten verstuurt - plan altijd vooruit en blijf effectief.