De term "internet van dingen" werd voor het eerst gebruikt door Kevin Ashton in 1999, toen het Auto-ID Center net was verschenen. Het centrum hield zich bezig met radiofrequentie-identificatie (RFID) en sensortechnologieën, wat de popularisering van het begrip IoT in de hand heeft gewerkt.
IoT wordt beschouwd als een ruimteconcept dat de analoge wereld met de digitale verbindt. Internet of things bepaalt onze relatie met objecten, samen met de betekenis van deze objecten zelf. Deze technologie is niet alleen een combinatie van een grote verscheidenheid aan sensoren en apparaten die met elkaar verbonden zijn via bekabelde en draadloze netwerken - het is een nauwe integratie van virtuele en reële werelden waarin mensen interageren met objecten. IoT wordt waarschijnlijk uitgevonden als één enkel netwerk dat gericht is op het creëren van maximaal comfort voor mensen en het verminderen van het verbruik van hulpbronnen.
De meest betaalbare IoT-sportoplossingen zijn onder meer: het in- en uitschakelen van een signalisatiesysteem via een smartphone; koelkasten die op het internet zijn aangesloten; klimaatregelingssystemen of koffiezetapparaten die met behulp van het internet via mobiele telefoons worden ingesteld, enz.
Sommige futuristen en marketeers hebben gesproken over het aanbrengen van speciale sensoren in het lichaam. Deze sensoren zullen in staat zijn de gezondheidstoestand van een persoon te analyseren en opdrachten te geven aan de voorwerpen rondom om ervoor te zorgen dat de persoon zich comfortabel voelt. Als bijvoorbeeld je nek stijf wordt, zijn sensoren in je lichaam zich al bewust van het probleem met de bloedtoevoer. Je leunt achterover in een stoel, en die buigt zelf zijn rug al, zodat je nek ontspannen is.
IoT is geen technologische revolutie; het is eerder een grote verandering in het menselijk gedrag en de relatie met objecten. Mensen gaan technologie en apparaten anders gebruiken. De ontwikkeling van IoT is zo zichtbaar in de landbouw, logistiek, smart cities, gezondheidszorg, enz. IoT helpt bij het monitoren van de gezondheidstoestand: verschillende sensoren kunnen de bloeddruk, de hartslag en zelfs de ademhalingsfrequentie meten.
Laten we eens kijken hoe IoT helpt de toekomst van fitness en sportscholen opnieuw uit te vinden door de introductie van nieuwe technologische trends in de sportindustrie.
Vijf belangrijke IoT-gebaseerde technologietrends die onze fitnesservaring kunnen veranderen
In de afgelopen jaren hebben IoT-gedreven trends onze perceptie van de fitnessindustrie veranderd.
Trend 1 - Groepsfitness
Internet of Things is een van de essentiële voorwaarden geworden voor fitnessoefeningen in groepsverband. Vandaag de dag maken steeds meer sportscholen gebruik van draadloze sensoren, zodat elk lid van de groep zijn of haar trainingstempo op een bepaald moment kan controleren. Instructeurs zijn op hun beurt in staat om de behoeften van de groepsleden beter te begrijpen en erop in te spelen.
IoT maakt het eenvoudiger om verbinding te maken met tools die ons een duidelijk beeld geven van hoe hard we trainen of wat we moeten doen om harder te trainen. Het eindresultaat is een slimmere sportschool, en hopelijk een slimmere workout.
Trend 2 - Levensechte VR
Tegenwoordig willen mensen een meer meeslepende sportervaring. Door het gebrek aan tijd of mogelijkheden om echte trainers te gebruiken, willen ze dit graag in de virtuele wereld doen.
Het voordeel van immersieve virtuele realiteit (VR) lijkt heel reëel met de uitvinding van head-mounted displays (HMD's) zoals Oculus Rift of HTC VIVE. Immersieve VR omsluit een persoon in een computergegenereerde wereld die op natuurlijke wijze reageert op de bewegingen van de persoon. Een verbazingwekkende immersieve virtuele ervaring wordt gerealiseerd door gebruik te maken van sensoren die de bewegingen van de gebruiker vastleggen en die informatie gebruiken om de zintuiglijke prikkels die via een HMD aan de gebruiker worden gepresenteerd bij te werken.
VR-apparaten wekken de illusie ondergedompeld te zijn in een virtuele omgeving waarin mensen kunnen interageren. Dankzij het unieke vermogen om virtuele ervaringen mogelijk te maken, is immersieve VR gedefinieerd als een technologie die het aanzienlijke potentieel heeft om de fitnessindustrie ingrijpend te veranderen.
Trend 3 - Deelbare tracking-informatie
Voor mensen is het belangrijk om hun ervaringen en successen met anderen te delen. Het delen van je trainingsvoortgang met anderen motiveert. App-ontwikkelaars hebben deze psychologische eigenschap verwerkt in het concept van fitness app-ontwikkeling. Vandaag kunt u uw succes gemakkelijk delen met uw vrienden of familie met een druk op de knop. Bovendien stellen de meeste fitness apps die verbonden zijn met social media accounts mensen in staat om hun vooruitgang te delen in sociale netwerken.
Volgens Gartner ziet ongeveer 30% van de bezitters van wearables af van het gebruik van de trackers. Dit gebeurt omdat mensen na de aanschaf van een nieuwe wearable bezig zijn met het verkrijgen van hun fitnessgegevens om beter te gaan sporten; de gegevens blijken echter nutteloos te zijn zonder speciale platforms die deze gegevens effectief kunnen analyseren.
Trend 4 - Ervaring van sportschoolbezoekers
Sportklassen en sportscholen maken gebruik van IoT-gedreven technologieën om de ervaring van hun klanten te verbeteren. Daarbij implementeren ze een gepersonaliseerde benadering voor hun klanten.
Om de ervaring in de sportschool te transformeren door middel van technologie, gebruiken de industrieleiders op het gebied van sport, fitness en gezondheid verbonden en intelligente systemen om feedback van hun klanten te verzamelen. De trainingsapparatuur is nu intelligent genoeg om uw bewegingen te evalueren en de juiste begeleiding te bieden. Er zijn ook nieuwe manieren om jezelf uit te dagen, zoals concurreren tegen je persoonlijke bests. Bovendien bieden sportscholen nu meer manieren om je te vermaken, zoals HD-video's, on-demand content en muziek, allemaal met eenvoudige en gebruiksvriendelijke interfaces.
Trend 5 - Slimme sensoren
Een paar jaar geleden was een hartslagsensor het enige apparaat dat werd gebruikt om de gezondheidstoestand bij te houden. Tegenwoordig zijn deze sensoren slechts een onderdeel van complexere wearables die waardevolle gezondheidsgegevens van polsen naar de cloud doorsturen. Aangenomen wordt dat sensoren de komende jaren zullen evolueren en slimmer en zuiniger dan ooit zullen worden.
Volgens IHRSA helpen cloud-connected sensoren sportscholen het gebruik van apparatuur te monitoren. Daarnaast biedt de cloud vele andere mogelijkheden, zoals het delen van gegevens, het geven van tutorials, coaching en instructies in de fitnessclubs, het geven van toegang tot trainingsvideo's, het bijhouden van meetgegevens, het delen van fitnessvorderingen met vrienden, het organiseren van online wedstrijden, het beheren van clubs, enz.
Moderne sportscholen proberen momenteel beoordelingssystemen te gebruiken. Met behulp van draadloze sensoren kunnen sportscholen bijvoorbeeld de hartslag van elke sportschoolbezoeker weergeven. Dergelijke ratingsystemen kunnen helpen mensen te motiveren en hen harder te laten werken om andere deelnemers in te halen wier rang in het systeem hoger is.
Sportscholen maken bij voorkeur gebruik van cloudtechnologie omdat ze daarmee veel taken efficiënter kunnen uitvoeren. Ze hebben niet langer dure computers op hun site nodig en hoogbetaalde specialisten om die hardware en software te onderhouden.
Cloud-gebaseerde apps verlagen de operationele kosten en helpen bedrijven vooruitstrevender en concurrerender te worden. Cloud providers zorgen op hun beurt voor onderhoud, ondersteuning, updates en alle andere zaken die nodig zijn voor een soepele werking van de sportschool.
Slotwoord
De toekomst van sportscholen met IoT-technologieën heeft een groot potentieel. Cloud-gebaseerde tools maken het mogelijk om Big Data te genereren, te verwerken, op te slaan en te analyseren. Moderne softwareplatforms stellen sportscholen in staat om een betere gebruikerservaring te bieden in de omgeving met draagbare producten. Mobiele fitnessapplicaties voegen ook waarde toe. Ze helpen mensen hun gezondheidstoestand in real-time te monitoren en te delen met hun artsen.
Met de komst van IoT-apparaten en -platforms voorzien we dat het een revolutie teweeg zal brengen in de persoonlijke fitnesservaring in ons dagelijks leven.
Gastblogger: Dmitry Reshetchenko is een Junior Outreach Specialist voor Diceus, een technologiepartner voor het ontwikkelen van bedrijfsoplossingen. Hij is gepassioneerd in zijn overtuiging dat een partnerschap met IT-blogs van groot belang is. Dmitry werkt vooral met Tech blogs