Het onderwerp retentie lijkt een verhaal zonder einde te zijn en het is een van die dingen die marketingspecialisten 's nachts wakker houden. Marketeers en verkopers die in de fitnessbranche werken, behandelen dit onderwerp vaak op een oppervlakkige manier. In een poging om in zo kort mogelijke tijd resultaten te boeken, richten ze zich op het eenvoudigweg herhalen van aankopen door klanten, wat direct leidt tot nettowinst. Maar alleen dit. Klantenbinding is echter complexer en veelzijdiger, en als we naar het gedrag van jongeren kijken, is het nog complexer. De laatste tijd zijn er verschillende enquêtes gehouden onder de jongste fitnessklanten in de leeftijd van 16-24 jaar en daaruit is gebleken dat deze groep klanten het minst loyaal is. Dit kan te maken hebben met het feit dat deze mensen vaak van school en van baan veranderen. Aan de andere kant hebben we klanten die ouder zijn dan 55 jaar die de voorkeur geven aan jaarabonnementen en zeer loyaal zijn. Het kennen van de klantenbindingsprofielen en het begrijpen van hun gedrag is van cruciaal belang voor elke ondernemer. De klantenbasis van sportscholen kan vrij breed zijn, tenzij het een club met een strikt beperkte focus is, en zoals eerder gezegd varieert de mate van hun loyaliteit tussen verschillende ledengroepen, zodat verschillende strategieën moeten worden toegepast om die te versterken.
Muziek als stimulans
Een van die superstimulansen, die werkt op het jongste publiek waarvan we al weten dat het het moeilijkst is, is muziek die tijdens de groepslessen wordt gespeeld. Het belang van muziek in de dienstensector is welbekend en duidelijk omschreven. De kwestie van het gebruik van muziek tijdens het doen van verschillende zaken is en wordt op grote schaal onderzocht. Het is bewezen dat muziek gebruikt kan worden om emoties te stimuleren, gevoelens op te roepen, de aandacht te richten of de verbeelding van de klanten te stimuleren. Verscheidene andere studies hebben aangetoond dat muziek een sleutelrol speelt in het leven van jonge mensen. Als we de impact van muziek op het gedrag van klanten en het muzikale bewustzijn van de jongste leden van fitnessclubs combineren, en we deze twee feiten in de praktijk brengen door de nummers te kiezen die we spelen, kunnen we loyaliteit opbouwen bij deze groep, wat uiteraard onze inkomsten zal verhogen.
Muzikale binding
Het is bewezen dat het gebruik van specifieke muziekstijlen tijdens groepsactiviteiten speciaal voor jonge clubleden kan leiden tot een stimulerende sfeer waarin de deelnemers meer betrokken, aandachtiger en tevredener worden. Volgens deze klanten kan de juiste muziekkeuze leiden tot een positieve houding tegenover de training en tot meer plezier in het sporten, en bijgevolg tot een grotere tevredenheid over de training, wat zich vertaalt in een betere retentie. Om het duidelijk te stellen: de indeling van de lessen in muziekstijlen en niet alleen het soort oefening kan het percentage trouwe leden in de groep jongste klanten aanzienlijk verhogen. Er is nog een tweede reden waarom deze groep een dergelijke muzikale indeling zeer zou toejuichen: de respondenten zeggen dat het voor hen gemakkelijker zou zijn om mensen met een vergelijkbare muzieksmaak en eventueel dezelfde stijl, subcultuur te ontmoeten en zo nieuwe vriendschappen te ontwikkelen en potentiële partners te ontmoeten.
Wilt u nagaan welk soort muziek het beste past bij het publiek van uw groepslessen? Probeer de vragenlijst van het automatiseringscentrum van het Prefect Gym Management System. Deze tool zal u helpen tijd te besparen en snel feedback te verzamelen.